>> meer afbeelding

Goederenwagen E129 van de Staatsspoorwegen werd in 1916 gebouwd voor het vervoer van goederen die snel ter bestemde plaatse moesten zijn. Deze zogenaamde 'ijlgoedwagen' reed vanwege de snelheid altijd mee in reizigerstreinen in plaats van in aparte goederentreinen. Tot 1974 was de wagen in gebruik en werd daarna als museumstuk bewaard.

Huidige eigendom: Museum Buurtspoorweg.


Naam

Goederenwagen E129

Eigenaar

Staatsspoorwegen (SS)

In bedrijf

1916-1974

Railcategorie

Hoofdspoor

Type / serie

IJlgoederenwagen

Het vervoeren van goederen was meestal niet zo'n haastklus en vond meestal plaats met behulp van aparte goederentreinen. Soms was haast echter wel geboden, bij voorbeeld als de waar bederfelijk was. Voor dergelijke vrachten werden aparte goederenwagens gebruikt die mee reden als onderdeel van de snellere reizigerstreinen.

Vanaf 1915 stelde de Staatsspoorwegen voor zijn grote spoorwegnet een serie van vijftig goederenwagens in dienst, die speciaal waren gebouwd voor het vervoer van 'ijlgoederen', zoals die toen genoemd werden. De wagens werden volgens een vast schema ingezet in reizigerstreinen en op deze manier konden de 'ijlgoederen' alle delen van het land snel en eenvoudig bereiken.

De firma Werkspoor in Amsterdam leverde in 1916 wagen E129 af. Na het vervoer van de 'ijlgoederen' bij zowel de Staatsspoorwegen als de Nederlandsche Spoorwegen (NS), werd de wagen gebruikt in de ongevallentrein van de NS.

IJlgoederenwagen SS E129 als Railmonument

In 1974 werd de wagen opgenomen in de collectie van de Museum Buurtspoorweg te Haaksbergen en is na restauratie in 1996 regelmatig op de lokaalspoorweg tussen Haaksbergen en Boekelo te bewonderen.