>> meer afbeelding

Personenrijtuig NCS B119 is een van de fraaiste personenrijtuigen die in Nederland bewaard zijn gebleven. De Nederlandsche Centraal Spoorwegen (NCS) gebruikte de rijtuigen op de lokaalspoorlijnen van dit bedrijf in het centrum van Nederland. Plaatsen als Zeist, Baarn en Soestdijk werden per NCS-lokaaltje bediend. Veel mensen die daar woonden waren gewend aan luxe en dat zag je in de rijtuigen terug.

Huidige eigendom: Het Spoowegmuseum


Object

Personenrijtuig 119

Eigenaar

Nederlandsche Centraal Spoorweg-Maatschappij (NCS)

In bedrijf

1902

Railcategorie

lokaalspoor 

Type / serie

Lokaalspoorrijtuig

Een van de kleinere spoorwegmaatschappijen in ons land was de Nederlandsche Centraal Spoorweg-Maatschappij. Vanaf 1863 tot 1919 exploiteerde het bedrijf de spoorwegverbinding Utrecht-Amersfoort-Zwolle-Kampen en een aantal lokale spoorwegen in en rond de provincie Utrecht. Het lokaaltje kwam daarbij in chique woonplaatsen als Soestdijk, Baarn en Zeist.

De exploitatie van de NCS-lokaalspoorlijnen is een verhaal apart. Er was geen lokaalspoornet in ons land dat met dergelijk luxe materieel werd geëxploiteerd. Vooral het interieur van de tweede klasse rijtuigen was bijzonder fraai. De rijtuigen B111-127 waren mooi afgewerkt met gestileerde voorstellingen op het plafond, fraaie koperen armaturen en pluche zittingen.
De rijtuigen werden tussen 1901 en 1911 vervaardigd in de eigen werkplaatsen van de NCS in Utrecht. Rijtuig B119 werd in 1902 gebouwd en bleef jarenlang het vervoer verzorgen op de lokaalspoorlijnen in het centrum van het land. Om een soepele gang over de rails te bevorderen werden de rijtuigen uitgevoerd met draaistellen. Meestal werden op lokaalspoorwegen rijtuigen met twee vaste assen ingezet, die een veel onrustiger loop hadden.

Personenrijtuig NCS B 119 als Railmonument

Personenrijtuig NCS B 119 representeert een belangrijke ontwikkeling in het Nederlandse railvervoer. Het is het enige bewaard gebleven rijtuig van de luxueuze NCS-lokaalspoorwegen.
Het is bovendien het oudste, nog bewaard gebleven personenrijtuig, dat voorzien is van draaistellen in plaats van vaste assen.